Prenosimo Vam informaciju o dostupnim neformalnim programima obrazovanja za odrasle koje će provoditi Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.
Programe je razvilo Ministarstvo turizma i sporta u sklopu aktivnosti predviđenih Nacionalnim planom oporavka i otpornosti Republike Hrvatske 2021. – 2026.
Obrazovni programi izrađeni su sukladno rezultatima Analize primjera najbolje prakse, ispitivanja obrazovnih potreba i potreba tržišta rada te razvojnih potreba i potencijala za povećanje održivosti i otpornosti turističkog sektora. Analiza je pružila ključne informacije o potencijalnim ciljnim skupinama te preporuke za izradu obrazovnih programa za odrasle u turizmu i ugostiteljstvu s ciljem jačanja konkurentnosti gospodarstva, promicanja održivosti, digitalizacije i očuvanja okoliša, kao i prilagodbe novim trendovima, tehnologijama i izazovima.
Novi obrazovni programi osmišljeni su kako bi se riješio problem nedostatka kvalificirane radne snage te olakšalo zapošljavanje, čime će se ojačati ekonomska i socijalna otpornost sektora, ali i njegova otpornost na buduće krize.
Cilj je jačati ljudske kapacitete, odnosno stjecanje novih znanja i vještina nužnih u poslovanju u sektoru turizma i u sektoru turizma i ugostiteljstva, pri čemu je poseban naglasak stavljen na zelenu i digitalnu tranziciju.
Svi programi u potpunosti će se financirat kroz sustav vaučera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, što znači da su za polaznike potpuno besplatni.
U nastavku je popis programa te kratki opis.
1. Kreativnost u izradi inovativnih slastica
Trajanje: 75 sati
Cilj programa je omogućiti polaznicima stjecanje znanja i vještina potrebnih za razvoj kreativnosti u izradi slastica te primjenu inovativnih tehnika i metoda u slastičarstvu.
Uvjeti za upis: Kvalifikacija na razini 1 HKO
2. Komunikacija i kulturna raznolikost u turizmu
Trajanje: 50 sati
Cilj programa je omogućiti polaznicima stjecanje znanja i vještina potrebnih za učinkovitu komunikaciju s različitim kulturnim skupinama u turizmu te razumijevanje kulturne raznolikosti i njezinog utjecaja na turističke usluge.
Uvjet za upis: Kvalifikacija na razini 1 HKO
3. Ekološki pristupi u iskorištavanju hrane u kuharstvu
Trajanje: 50 sati
Cilj programa je omogućiti polaznicima stjecanje znanja i vještina potrebnih za racionalno i ekološki prihvatljivo iskorištavanje hrane u kuharstvu.
Uvjet za upis: Kvalifikacija na razini 4.1 (sektora turizma i ugostiteljstva ili 3 godine radnog iskustva u sektoru turizma i ugostiteljstva)
4. Izrada sadržaja za digitalne komunikacijske kanale u turizmu
Trajanje: 75 sati
Cilj programa je omogućiti polaznicima stjecanje znanja i vještina potrebnih za istraživanje, kreiranje i promociju sadržaja na digitalnim komunikacijskim kanalima koji pridonose uspješnoj promociji turističkih brendova.
Uvjet za upis: Cjelovita kvalifikacija na razini 4.1
5. Kreativni turizam i storytelling u funkciji valorizacije baštine
Trajanje: 75 sati
Cilj: razvoj vještina za pripremu i upravljanje kreativnim projektima, rješavanje potencijalno kritičnih situacija te primjenu tehnika storytellinga za produbljivanje veze između turista i lokalne kulturne baštine
Uvjet za upis: cjelovita kvalifikacija na razini 4.2
6. Organizacija i provedba događanja u turizmu
Trajanje: 100 sati
Cilj: naučiti kako organizirati resurse za provedbu događaja, utvrditi funkcionalnost planiranih resursa te voditi koordinaciju s vanjskim dionicima
Uvjet za upis: cjelovita kvalifikacija na razini 4.1 (sektora turizma i ugostiteljstva ili 3 godine radnog iskustva u sektoru turizma i ugostiteljstva)
7. Povezivanje vina i gastronomske ponude
Trajanje: 75 sati
Cilj: omogućiti polaznicima stjecanje znanja i vještina potrebnih za racionalno i kreativno povezivanje vina i gastronomske ponude
Uvjeti za upis:
– kvalifikacija na razini 1 HKO
– navršenih 18 godina
Točan početak izvođenja pojedinog programa ovisit će o prijavama i dinamici formiranja obrazovnih grupa.
Svi zainteresirani za pohađanje nekog od ovih programa (Vi ili Vaši djelatnici) trebaju se prijaviti neposredno Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu na tel. 052/218-778, 218-787 ili mail: karijera.klik@gmail.com .