ŠTUT – Neformalni programi obrazovanja odraslih, poziv za upis

Prenosimo Vam informaciju o dostupnim neformalnim programima obrazovanja za odrasle koje će provoditi Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

Programe je razvilo Ministarstvo turizma i sporta u sklopu aktivnosti predviđenih Nacionalnim planom oporavka i otpornosti Republike Hrvatske 2021. – 2026. 

Obrazovni programi izrađeni su sukladno rezultatima Analize primjera najbolje prakse, ispitivanja obrazovnih potreba i potreba tržišta rada te razvojnih potreba i potencijala za povećanje održivosti i otpornosti turističkog sektora. Analiza je pružila ključne informacije o potencijalnim ciljnim skupinama te preporuke za izradu obrazovnih programa za odrasle u turizmu i ugostiteljstvu s ciljem jačanja konkurentnosti gospodarstva, promicanja održivosti, digitalizacije i očuvanja okoliša, kao i prilagodbe novim trendovima, tehnologijama i izazovima.

Novi obrazovni programi osmišljeni su kako bi se riješio problem nedostatka kvalificirane radne snage te olakšalo zapošljavanje, čime će se ojačati ekonomska i socijalna otpornost sektora, ali i njegova otpornost na buduće krize.

Cilj je jačati ljudske kapacitete, odnosno stjecanje novih znanja i vještina nužnih u poslovanju u sektoru turizma i u sektoru turizma i ugostiteljstva, pri čemu je poseban naglasak stavljen na zelenu i digitalnu tranziciju.

Svi programi u potpunosti će se financirat kroz sustav vaučera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, što znači da su za polaznike potpuno besplatni.

U nastavku je popis programa te kratki opis.

1. Kreativnost u izradi inovativnih slastica

Trajanje: 75 sati

Cilj programa je omogućiti polaznicima stjecanje znanja i vještina potrebnih za razvoj kreativnosti u izradi slastica te primjenu inovativnih tehnika i metoda u slastičarstvu.

Uvjeti za upis: Kvalifikacija na razini 1 HKO  

2. Komunikacija i kulturna raznolikost u turizmu

 Trajanje: 50 sati

 Cilj programa je omogućiti polaznicima stjecanje znanja i vještina potrebnih za učinkovitu komunikaciju s različitim kulturnim skupinama u turizmu te razumijevanje kulturne raznolikosti i njezinog utjecaja na turističke usluge.

Uvjet za upis: Kvalifikacija na razini 1 HKO

 3. Ekološki pristupi u iskorištavanju hrane u kuharstvu

 Trajanje: 50 sati

 Cilj programa je omogućiti polaznicima stjecanje znanja i vještina potrebnih za racionalno i ekološki prihvatljivo iskorištavanje hrane u kuharstvu.

Uvjet za upis: Kvalifikacija na razini 4.1 (sektora turizma i ugostiteljstva ili 3 godine radnog iskustva u sektoru turizma i ugostiteljstva)

4. Izrada sadržaja za digitalne komunikacijske kanale u turizmu

Trajanje: 75 sati

Cilj programa je omogućiti polaznicima stjecanje znanja i vještina potrebnih za istraživanje, kreiranje i promociju sadržaja na digitalnim komunikacijskim kanalima koji pridonose uspješnoj promociji turističkih brendova.

Uvjet za upis: Cjelovita kvalifikacija na razini 4.1

5. Kreativni turizam i storytelling u funkciji valorizacije baštine

Trajanje: 75 sati

Cilj: razvoj vještina za pripremu i upravljanje kreativnim projektima, rješavanje potencijalno kritičnih situacija te primjenu tehnika storytellinga za produbljivanje veze između turista i lokalne kulturne baštine

Uvjet za upis: cjelovita kvalifikacija na razini 4.2

6. Organizacija i provedba događanja u turizmu

Trajanje: 100 sati

Cilj: naučiti kako organizirati resurse za provedbu događaja, utvrditi funkcionalnost planiranih resursa te voditi koordinaciju s vanjskim dionicima

Uvjet za upis: cjelovita kvalifikacija na razini 4.1 (sektora turizma i ugostiteljstva ili 3 godine radnog iskustva u sektoru turizma i ugostiteljstva)

7. Povezivanje vina i gastronomske ponude

Trajanje: 75 sati

Cilj: omogućiti polaznicima stjecanje znanja i vještina potrebnih za racionalno i kreativno povezivanje vina i gastronomske ponude
Uvjeti za upis:

– kvalifikacija na razini 1 HKO
– navršenih 18 godina

Točan početak izvođenja pojedinog programa ovisit će o prijavama i dinamici formiranja obrazovnih grupa.

Svi zainteresirani za pohađanje nekog od ovih programa (Vi ili Vaši djelatnici) trebaju se prijaviti neposredno Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu na tel. 052/218-778, 218-787 ili mail: karijera.klik@gmail.com .