Trgovinska akcija - Late Night Shopping

U subotu, 20.06.2020. godine, u centru grada Pule održat će se trgovinska akcija Late Night Shopping. U akciji sudjeluju 34 trgovine, koje će biti otvorene od 20 sati do ponoći, a davati će popuste od 15% na više na cjelokupni asortiman. 

Sve trgovine uključene u akciju ukrasit će  ulaz u trgovinu sa dvije ukrasne biljke tuje koje je osigurao organizator.

Organizatori Late Night Shopping-a su:  Udruženje obrtnika Pula, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula, Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule.

Priznanja Obrtničke komore Istarske županije za 2020. godinu

Obrtnička komora Istarske županije, povodom obilježavanja svog Dana, dodjelom priznanja iskazuje poštovanje i zahvalnost zaslužnim obrtnicima, kao i suradnicima  i partnerskim institucijama. U skladu sa zdravstvenom i gospodarskom situacijom, ove godine  Dan Komore je obilježen skromnije (u sklopu sjednice Skupštine osdržane 9.6.2020.), ali to ni na koji način ne umanjuje vrijednost i značaj priznanja koja se dodjeljuju:

Dobitnici priznanja iz Udruženja obrtnika Pula za 2020 godine:

Posebno priznanje Komore za 2020. zaslužila je:

ELIDA CEROVAC BAKIŠ, obrt za trgovinu i inženjerstvo „TECHNO & FASHION“, Pula

G.đa Cerovac Bakiš otvorila je obrt prije punih 28 godina, daleke 1992. godine, a od 2012. godine uključena je u rad Udruženja obrtnika Pula – najprije kroz Ceh trgovaca, a kasnije kao aktivna članica Upravnog odbora i Skupštine. Inicijator je povezivanja puljskih trgovaca i pokretačica brojnih manifestacija kao što su „Love Shopping“, „Late Night Shopping“, „Kupujmo u Puli“, „Shopping za svetog Nikolu“, „Sretna srijeda“, „Kuponijada“… u suradnji s Turističkom zajednicom, HGK, Glasom Istre… upravo je u tijeku inicijative zajedničke promocije puljskih obrtnika i malih poduzetnika na društvenim mrežama.

Priznanje stručnom učitelju za 2020. godinu zaslužio je:

SALIH SOFIĆ, stolarski obrt „STOLARIJA ISTRA“ iz Pule

Vlasnik je obrta za stolarsku djelatnost „Stolarija Istra“ punih 26 godina. Gosp. Sofić je aktivan u procesima obrazovanja i stručnog osposobljavanja novih mladih kadrova u svojoj djelatnosti, voli raditi s naučnicima i posvetiti im pažnju te prenijeti svoje znanje.

Kao stolar po struci priznat mu je majstorski status te ima licencu Obrtničke komore Istarske županije za držanje naučnika. Ove školske godine ima čak šest učenika. O njegovom entuzijazmu govori i činjenica da je vidio da su drvene klupice na zidićima oko Udruženja obrtnika Pula počele propadati, pa je samoinicijativno doveo učenike da ih saniraju i ofarbaju u okviru svoje prakse. Svoj doprinos obrazovanju učenika gosp. Sofić daje i kao član Komisije za pomoćničke ispite u zanimanju stolar.

Promocija strukovnih zanimanja

U organizaciji Obrtničke komore Istarske županije i Udruženja obrtnika Pula u Pulskom Circolu je u petak, 21.02.2020. Pula održana promocija strukovnih zanimanja i srednjih škola koji obrazuju učenike za strukovna i srodna zanimanja.

U prepunoj dvorani, pred učenicima osmih i sedmih razreda osnovnih škola puljštine i njihovim roditeljima, svoje obrazovne programe i mogućnosti za upis predstavilo je sedam škola: Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Strukovna škola Pula, Industrijsko obrtnička škola Pula, Talijanska srednja škola Dante Alighieri Pula, Tehnička škola Pula, Talijanska srednja škola Rovinj i Medicinska škola Pula.

Uz predstavljanje mogućnosti upisa u srednje strukovne škole i mogućnosti stipendiranja, prisutnima je svoja iskustva predstavilo i nekoliko obrtnika, a iznesene su i preporuke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o deficitarnim i suficitarnim zanimanjima.

Prisutni na prezentaciji pokazali su da interesa za strukovna zanimanja očito ima, a na svima nama je da informiranošću pomognemo učenicima odabrati najbolje buduće zanimanje.

Promocija obrtničkih zanimanja nastavlja se kroz aktivnost „Doživi radno mjesto“ pa su učenici pozvani da se do srijede, 26.02. prijave za posjetu nekom od obrtnika u željenom zanimanju, kako bi se pobliže upoznao sa radnom okolinom, poslovima i alatima u stvarnom okruženju.

 

 

Obrtnica Sanja Močinić održala humanitarno predavanje o zdravoj prehrani

U srijedu, 11.12.2019. godine naša obrtnica Sanja Močinić održala je u Udruženju obrtnika Pula predavanje na temu zdrave prehrane i zamkama moderne "zdrave" hrane. Predavanje je imalo i humanitarni karakter jer su se prikupljala sredstva za djecu bez primjerene roditeljske skrbi u Dječjem domu "Ruža Petrović" iz Pule. Predavanje je okupilo veliki broj zainteresiranih, a nakon predavanja ravnateljica Dječjeg doma predstavila je ukratko djelovanje i rad doma.

U Udruženju održan seminar o zaključivanju poslovne 2019. godine

U četvrtak, 5.12.2019. u organizaciji Udruženja obrtnika Pula održan je seminar za članove Udruženja o pripremama za zaključivanje poslovne 2019. godine i novostima koje će stupiti na snagu s 1.01.2020. godine. Seminar je održala gospođa Đurđica Mostarčić, predsjednica Sekcije računovođa pri Hrvatskoj obrtničkoj komori. Pred četrdesetak okupljenih obrtnika ukazala je na one pojedinosti na koje treba obratiti pozornost prije zaključivanja poslovne godine, s naglaskom na nove neoporezive naknade radnicima i obrtnicima, uvjetima za priznavanje i načinu isplate, porezno priznatim primicima i izdacima, te na Saboru izglasanim promjenama poreznih propisa za iduću godinu, koje u trenutku održavanja seminara još nisu bile objavljene u Narodnim novinama. Odgovorila je i na brojna pitanja prisutnih te ukazala na neke probleme koje su putem Hrvatske obrtničke komore upućene nadležnima na rješavanje.

 

 

Održana Obrtnička večer u hotelu Histria

U petak, 25.10.2019. u hotelu Histria u Puli održana je Obrtnička večer - zabava uz večeru, druženje i ples članova Udruženja obrtnika Pula. Bila je to prigoda i za dodjelu zahvalnica onim obrtnicima koji su u prethodnom mandatu bili uključeni u vođenje Udruženja kroz Upravni odbor, te za dodjelu priznanja dugogodišnjim obrtnicima za više od trideset, tridesetpet i četrdeset godina obrta. Najveći pljesak i simpatije gostiju dobila je obrtnica Rosa Gina Berghich,vlasnica Ugostiteljskog obrta "Gina" za nevjerojatnih pedeset godina obrtništva. Udruženje obrtnika zahvalilo je i bivšem dugogodišnjem predsjedniku Udruženja Vitomiru Papu, koji je uz zahvalnicu dobio i poklon, ručni sat, kao uspomenu na čak dvadeset tri godine koje je proveo obavljajući funkciju predsjednika.

Organiziran posjet MOS-u Celje

U subotu, 14.09.2019. obrtnici – članovi Udruženja obrtnika Pula bili su u posjeti 52. Međunarodnom obrtničkom sajmu (MOS) u Celju. Na sajmu, koji jedan od najznačajnijih obrtničkih sajmova u okruženju, mogli su razgledati i razgovarati s izlagačima u četiri tematska područja: Dom, Turizam, Tehnika i Roba široke potrošnje.

U povratku sa sajma, obrtnici su obišli i Škocjansku jamu u blizini Divače, koja je zbog svoje ljepote i karakteristika uvrštena na UNESCO-vu listu prirodne i kulturne baštine.    

Umirovljeni obrtnici na Krku

Umirovljeni obrtnici puljštine išli su u subotu, 11.05.2019. na izlet na otok Krk, te promovirali Udruženje obrtnika Pula i obrtništvo.

„Marenda s obrtnicima“ na pulskoj tržnici

U dva subotnja prijepodneva tijekom travnja, točnije 13. i 27.04.2019. na pulskoj tržnici kod fontane održala se manifestacija „Marenda s obrtnicima“. Organizatori su Udruženje obrtnika Pula, Tržnica d.o.o. Pula i Turistička zajednica grada Pule, na inicijativu pulskih ugostitelja koji su, izlazeći svojim sugrađanima i prvim ovosezonskim turistima ususret,  kuhali i usluživali jela od bakalara na razne načine. U ponudi su bili: salata od bakalara i malancana,  namaz od 3 okusa bakalara - klasičan, sa čilijem i s tartufom, fuži s bakalarom i keljom,  brodet od bakalara s palentom te bakalar u tempuri s porilukom. Na ovaj način ugostitelji su se, ispred svih obrtnika i Udruženja obrtnika Pula, željeli približiti građanima, pokazati svoje umijeće, složnost i sposobnost, te na taj način promovirati obrtništvo. Odaziv građana bio je veliki, što je poticaj i za buduće manifestacije. Zahvaljujemo Turističkoj zajednici Grada Pule i Tržnici Pula na suorganizaciji i velikoj pomoći u provedbi manifestacije.

Facebook, Instagram....?

Jučer, 4.04.2019. u Udruženju obrtnika Pula održan je prvi, teoretski dio edukacije o korištenju društvenih mreža za poslovanje obrta. Predavač Miško Macolić Tomičić na zanimljiv način iznio je osnove digitalnog marketinga i korištenja alata i tehnika za postizanje veće posjećenosti stranice. Danas se edukacija nastavlja u svom praktičnom dijelu primjene naučenog - otvaranju Facebook ili Instagram stranice i objavi različitih vrsta sadržaja.

PDV u poslovanju s Unijom

26.03.2019. - na edukaciju u organizaciji Udruženja obrtnika Pula na temu "PDV u transakcijama s EU" odazvalo se preko šezdeset osoba, pretežno knjigovođa. Predavačica - stručna savjetnica u časopisu Računovodstvo i financije, gospođa Miljenka Cutvarić, iznijela je osnovna načela oporezivanja transakcija s Unijom ali i brojne iznimke od pravila. Odgovorila je i na mnoga pitanja, uz zaključak da za svaku situaciju treba posložiti shemu poslovnih odnosa pa zatim primijeniti odredbe zakona.

Obrtnici posjetili sajam u Muenchenu

Obrtnici Udruženja obrtnika Pula, nakon više godina pauziranja, ponovno su ove godine zajednički organizirano posjetili najveći obrtnički sajam u Europi, onaj u Muenchenu - IHM. Na trodnevnom putovanju od 15.-17.03.2019., osim sajma i Muenchena, obišli su i dvorac Herrenchiemsee, koji se nalazi na otoku na jezeru Chiemsee, poznatom i kao Bavarsko more.

Sastanak predstavnika Udruženja obrtnika Pula i Grada Pule

Jučer (26.02.2019.) je u prostorijama Udruženja obrtnika Pula održan sastanak članova Upravnog odbora Udruženja sa predstavnicima Grada Pule – gradonačelnikom, njegovim suradnicima i predstavnicima Herculanee i Pulaparkinga. Obrtnici su iz dosadašnjeg rada i prijedloga članova sastavili niz pitanja, problema i inicijativa koje su iznijeli gradonačelniku i nadležnim osobama iz gradskih službi i komunalnih poduzeća, od povlaštenih parking karata za obrtnike, potrebe uređenja postojećih i novih taksi stajališta, potpore Grada izgradnji ribarske luke u uvali Zoncchi, potrebne zahvate na Rivi za uređenje prostora ispred turističkih izletničkih brodova te iskrcajnih mjesta za autobuse i kombije, izmjene nekih prometnih rješenja. Poseban naglasak stavljen je na temu oživljavanja centra grada, od ideja za uređenje prostora do režima parkinga i prometovanja, te na cijenu odvoza otpada, ali i probleme oko kontejnera i organizacije odvoza otpada.

Gradonačelnik je izrazio spremnost za prihvaćanje svih onih inicijativa za koje postoji zakonska i financijska mogućnost realizacije, ukoliko se time ne narušavaju prava i ravnopravnost ostalih građana.  Naglasio je da je Grad Pula u prethodnom razdoblju uložio velike napore u rješavanje nedostajuće ili zastarjele infrastrukture, što su radovi većinom ispod zemlje pa rezultati nisu vidljivi, no da će se sada usmjeriti i na uređenje onog svima vidljivog dijela prostora. Sa svojim suradnicima razmotriti će sve predložene inicijative, te na idućem sastanku sa predstavnicima Udruženja obrtnika, nakon turističke sezone, analizirati postignuto.

 

 

Održana radionica „Paušalni obrt u praksi“

U Udruženju obrtnika Pula je jučer, 30.01.2019. godine, održana radionica pod nazivom „Paušalni obrt u praksi“, na koju se odazvalo preko šezdeset zainteresiranih osoba, dijelom obrtnika a dijelom i onih koji razmišljaju registrirati obrt. Radionicu je održala gospođa Karmen Gašparini, vlasnica knjigovodstvenog obrta i predsjednica Udruženja obrtnika Pazin, sa svojim timom.  Prisutni su dobili korisne informacije o potrebnim koracima i pripremnim radnjama pri registraciji obrta i paušalnom oporezivanju, o fiskalizaciji, izdavanju računa, evidencijama, poreznim knjigama, javnim davanjima i njihovim iznosima, a dobili su i odgovore na mnogobrojna pitanja. Od predstavnice Zavoda za zapošljavanje, gospođe Arlin Gobo, prisutni su dobili i informacije o mogućnostima i uvjetima korištenja poticajnih sredstava Zavoda u svrhu samozapošljavanja. Sudionici radionice ocijenili su radionicu vrlo korisnom te iskazali interes i za radionice sa drugim sličnim temama.

Poziv za zajednički odlazak na obrtnički sajam u Münchenu

Udruženje obrtnika Pula poziva svoje članove da se uključe u organizirani zajednički posjet jednom od najvećih sajmova obrtništva i male privrede – IHM u Münchenu.

S više od 1.000 izlagača, IHM predstavlja cijeli spektar usluga i proizvoda. Predstavljeno je više od 60 obrtničkih zanimanja, prikazujući najnovije trendove i inovacije u struci: kuća i posao, kuhinje i oprema, gradnja i obnova, alati, tehnologija, nakit, glazbeni instrumenti i još puno toga, a u sklopu sajma se istovremeno održavaju i sajmovi Hendwerk & design (rukotvorine i dizajn) te Garten München (vrt i oprema). Više o sajmu možete pročitati na https://www.ihm.de/ .

U München nas vodi agencija ATI iz Pule, 15.03. do 17.03.2019. godine. Aranžman obuhvaća dva noćenja s doručkom, prijevoz na sajam, organiziranu zajedničku večerom u jednoj od minhenskih pivnica, poznatim po dobroj hrani i pivu te veseloj atmosferi, a u povratku posjet dvorcu Herrenchiemse koji je smješten na otoku na jezeru Chiemsee.

Više o dvorcu Herrenchiemse pogledajte na http://www.herren-chiemsee.de/index.htm ili na  putovnica.net  (hrvatski).

Puna cijena aranžmana iznosi 1.850,00 kn, a Udruženje će sufinancirati svoje članove-obrtnike koji imaju podmiren komorski doprinos sa 50% iznosa (925,00 kn). Sufinanciranje se ne odnosi na osobe u pratnji koje nisu obrtnici, članovi Udruženja.

Program s detaljnijim informacijama o putovanju nalazi se u prilogu.

S obzirom na zauzetost i rokove rezervacija hotela u Münchenu, potrebno je izvršiti prijavu i uplatu putovanja što prije, a najkasnije do 4.02.2019.g. Moguće je i plaćanje u ratama (3-4 rate ili karticama). Za dodatne informacije možete se obratiti u Udruženje (tel. 211-711, 098 311 021) ili u agenciju ATI  kojoj se vrše prijave i plaćanje (tel. 223-400, Zadarska 15, Pula).

Druženje umirovljenih obrtnika

U srijedu, 19.12.2018. u prostorima Udruženja obrtnika Pula je održan domjenak za umirovljene obrtnike, naše članove.

U opuštenoj atmosferi, uz jelo i piće, okupljenima se obratio i novi Predsjednik Udruženja, Andi Vitasović, te im poželio vesele blagdane i puno zdravlja i sreće u Novoj 2019. godini.

"Kristalni svijet" našoj frizerki Saneli Moscarda

U Zagrebu je 9. prosinca 2018. u hotelu Puntijar održano natjecanje Prvi Festival kose - Advent u kosi. Iz našeg Udruženja sudjelovala je frizerka Sanela Moscarda iz Pule i osvojila pehar "Kristalni svijet" za najljepši adventski make-up Hrvatske!

Ceh prijevoznika izabrao novog predsjednika

Na održanoj sjednici Ceha prijevoznika 5.11.2018. godine izabran je novi predsjednik Ceha (zbog ostavke prijašnjeg). Za predsjednika je izabran dosadapšnji zamjenik Marino Mahić, koji obavlja djelatnost pomorskog prijevoza putnika, a za zamjenika predsjednika Vedran Rojnić, koji obavlja prijevoz tereta. U Izvršni odbor izabran je dodatni član Mario Brać (povremeni prijevoz putnika – kombi), tako da su u Izvršnom odboru zastupljene sve vrste prijevoza.

Na sjednici su prisutni članovi iznijeli niz pitanja vezano za provedbu novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koje bi trebalo razriješiti sa nadležnim Ministarstvom ali i prijedloga za aktivnost Ceha u 2019. i do kraja 2018. godine. Problematika je uglavnom vezana za organizaciju iskrcaja i ukrcaja putnika na lokalnoj razini te problem nejednakog tretmana prijevoznika kod inspekcijskih pregleda.

Prisutni su upoznati i sa prijedlogom izmjena Zakona o trošarinama kojima se predviđa vraćanje dijela trošarine u cijeni goriva prijevoznicima koji obavljaju prijevoz tereta kamionima većim od 7,5 tona, a u javnoj raspravi komore i prijevoznici tražili su da se na isti način uključe barem i autobusni prijevoz.

Održana radionica o EU potporama za ribare

 U ponedjeljak, 22.10.2018. u Udruženju obrtnika Pula održana je besplatna informativna radionica za ribare na kojoj su prezentirana tri aktualna natječaja za potpore iz EU fondova, i to:

Mjera IV.3 Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture“

Mjera I.8. »Zaštita zdravlja i sigurnost«

Mjera I.20. »Energetska učinkovitost i ublažavanje klimatskih promjena«

Prisutni su se ukratko upoznali s mogućnostima, uvjetima i načinima prijave i pripreme dokumentacije na aktualnim natječajima.

Predavanje je održao vlasnik konzultantskog obrta Blue Sky iz Pule, Zoran Stančić, dipl. oec., konzultant s iskustvom izrade projekata u ribarstvu.

 

 

Održana izborna Skupština Udruženja

Izbori za članove tijela Udruženja obrtnika Pula u novom mandatnom razdoblju 2018.-2022. okončani su 20.09.2018. kad je održana 1. izborna Skupština Udruženja.

Predstavnici u Skupštini izabrani su na sjednicama cehova, te su na Skupštini imenovani: Terlević Dalibor, Pap Vitomir, Špigić Dino, Močinić Sanja, Malić Žarko, Draguzet Mladen, Deskar Zlatko, Celija Svjetlana, Černjul Dušan, Vitasović Andi, Jurman Gracijano, Cerovac-Bakiš Elida, Barbić Mirej, Dobran Mirela, Kovačević Milorad, Džinić Mario (koji je nakon izbora dao ostavku), Mahić Marino, Lorencin Neven, Zović Kristijan, Maurel Robert, Kupres Blanka, Stančić Zoran, Jagar Romina, Banović Svjetlana, Deskar Nevenka, Moscarda Sanela, Birčić Ilija, Klasan Željko, Kramar Ticijan, Jakara Ivica i Jurković Petar.

Predstavnici u Skupštini izabrali su predsjednika između dva kandidata koji su podnijeli kandidaturu te iznijeli svoj životopis i program djelovanja - Andija Vitasovića i Maria Crnkovića. Za predsjednika je izabran Andi Vitasović, vlasnik Ugostiteljskog obrta „Asterix“. Za potpredsjednika je izabran Zlatko Deskar.

Potom su izabrani i članovi ostalih tijela upravljanja u novom mandatu. Članovi Upravnog odbora Udruženja su:

Terlević Dalibor, Špigić Dino, Deskar Zlatko, Cerovac-Bakiš Elida, Džinić Mario (ostavka), Lorencin Neven, Kupres Blanka, Deskar Nevenka, Birčić Ilija, Jurković Petar, Zović Kristijan, Celija Svetlana i Jurman Gracijano.

Za članove Nadzornog odbora Udruženja obrtnika Pula ponovo su predložene i imenovane članice Nadzornog odbora iz prošlog mandata: Ajduković Brankica, Dobran Mirela i Ribić Sandra.

Na kraju su izabrani i predstavnici Udruženja obrtnika Pula u Skupštini Obrtničke komore Istarske županije u mandatnom razdoblju 2018. – 2022. godine: Vitasović Andi, Terlević Dalibor, Špigić Dino, Deskar Zlatko, Cerovac-Bakiš Elida, Mahić Marino,  Lorencin Neven, Kupres Blanka i Birčić Ilija.

 

 

Izbori za članove tijela Udruženja 2018.-2022.

Dana 22.03.2018.godine održana je 7. sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Pula na kojoj su, uz izneseno izvješće o radu Nadzornog odbora, usvojena izvješća o radu i financijskom poslovanju Udruženja za 2017. godinu. S obzirom da u ovoj godini ističe mandat svim izabranim predstavnicima u tijelima upravljanja, u cijelom komorskom sustavu provesti će se izbori za tijela upravljanja u novom mandatnom razdoblju. Stoga je na Skupštini donesena Odluka o kriterijima za provođenje izbora za tijela Udruženja obrtnika Pula za mandatno razdoblje 2018.-2022. godine. Izbori će se provesti za:

  • predsjednika i potpredsjednika Udruženja
  • članove Skupštine Udruženja
  • članove Upravnog odbora Udruženja
  • članove Nadzornog odbora Udruženja
  • predstavnike Udruženja u Skupštini Obrtničke komore Istarske županije.

Pored toga, cehovi će izabrati i članove Izvršnih odbora cehova kao uža operativna tijela ceha.

Na sjednice cehova obrtnici će biti pozivani prema djelatnosti koja je u Obrtnom registru upisana kao glavna. Ukoliko netko želi sudjelovati na izborima u cehu koji nije njegova glavna nego druga djelatnost, mora Udruženju dati pisani zahtjev da ga se poziva na taj ceh. Pri predlaganju i izboru svojih predstavnika, potrebno je voditi računa i o uvjetima – da je osoba član Udruženja, da nema dugovanja za komorski doprinos, da odlukom Suda časti nije izrečena mjera zabrane obnašanja dužnosti određeno vrijeme te da obrtnik nije imao privremenu obustavu više od 6 mjeseci u zadnjih dvanaest prije početka izbora (osim ako je to zbog sezonskog obavljanja obrta, godišnjeg odmora i bolovanja).

Izbori za tijela Udruženja započet će održavanjem izbora za vodstva cehova počevši od 1. travnja 2018. godine, a završiti konstituiranjem Skupštine Udruženja. Konstituirajuća sjednica održat će se 20.09.2018. godine.

Održani Gastro okusi Istre

Ovogodišnja manifestacija Gastro okusi Istre održana je u Umagu, 3.05.2018. Kao i svake godine, ekipa ugostitelja Udruženja obrtnika Pula bila je brojna, vrijedna i vesela. Gastro okusi Istre održavaju se svake godine na području drugog istarskog udruženja obrtnika u predsezoni, s ciljem da ugostitelji izađu s ponudom jela svoga kraja na ulicu, među građane i turiste, te tako promoviraju lokalnu gastronomsku i enološku ponudu.

 

 

Pripreme za Ceh ugostitelja

16.04.2018. održana je sjednica Izvršnog odbora Ceha ugostitelja na kojemu su izvršene pripreme za održavanje izborne sjednice Ceha 10.05.2018. – utvrđen je prijedlog dnevnog reda i tema, prijedlog kandidata, animacija za dolazak na sjednicu i sl.

Razgovaralo se i o manifestaciji Istra-gouremt tour, za koju je zaključak da treba nešto mijenjati u koncepciji jer je na ovaj način iscrpljen broj zainteresiranih ugostitelja.

Na sjednici je također provedena cjelokupna priprema za provedbu predstojeće manifestacije Gastro okusi Istre, 3.05.2018. u Umagu – izvršen je odabir jela koja će pripremati naši ugostitelji te potrebne namirnice, podijeljeni zadaci.

Održana sjednica Upravnog odbora

13.04.2018. održana je 26. sjednica Upravnog odbora na kojoj je izvršena priprema za sazivanje svih izbornih sjednica cehova – dogovoreni su termini održavanja cehova, na način da se cehovi održe u narednom periodu (travanj, svibanj i početkom lipnja), dakle prije ljetne turističke sezone, kako bi se mogao odazvati što veći broj obrtnika. Razgovaralo se i o temama za cehove, ovisno o problematici u struci.

Upravni odbor predložio je i kandidate za priznanja koje će HOK dodijeliti povodom Dana Komore - predloženi su Černjul Dušan, Crnković Zdravko i Špigić Dino.

Prihvaćeno je i preuzimanje kioska za pulske taksiste na Giardinima, uz uvjet da taksisti preuzmu obvezu podmirivanja svih troškova (godišnja članarina 400,00 kn).

Donijete su i druge potrebne financijske odluke.

Organizacija 4. Kuponijade Glasa Istre

10.04.2018. – U Udruženju obrtnika Pula održan je sastanak predstavnika Udruženja i HGK-ŽK Pula sa Glasom Istre, radi dogovora o organizaciji 4. Kuponijade Glasa Istre – prodajne akcije istarskih trgovaca koji će davati popust na robu ili usluge kupcu koji ima kupon objavljen u Glasu Istre. Na sastanku su dogovoreni svi detalji i termini održavanja Kuponijade. Kuponi će biti objavljeni u Glasu Istre 12.05 i 14.05.2018. a korištenje kupona za popust može se ostvariti od 12.05. do 19.05.2018. (subota-subota).

Prijedlog iskrcajnih mjesta za ribare

Dana 19.03.2018. Izvršni odbor Ceha za ribarstvo i akvakulturu održao je sjednicu na kojoj je, temeljem poziva Ministarstva, utvrdio prijedlog iskrcajnih mjesta na području ovog Udruženja. S obzirom da uskoro ide u izradu novi Pravilnik o iskrcajnim mjestima, predloženo je da se na našem području obuhvate sva postojeća iskrcajna mjesta te dodaju Runke i Polje (Premantura). Također je predloženo da se ukine razlikovanje iskrcajnih mjesta za plovila do i preko 15 metara, nego da sva iskrcajna mjesta budu dostupna svim plovilima.  

Prezentacija aplikacije za taksiste

15.03.2018. – Danas je u Udruženju održana prezentacija rada i mogućnosti aplikacije za taksiste Tap2ride, koju je održao vlasnik aplikacije. Na prezentaciju su pozvani i taksisti iz drugih istarskih udruženja obrtnika. Prije same prezentacije predsjednik Ceha prijevoznika OKIŽ-a Mario Crnković ukazao je potrebu da se taksisti organiziraju i unaprijede poslovanje korištenjem modernih tehnologija. Na prezentaciju je došao i predsjednik Sekcije autotaksista HOK-a Božo Miletić, koji je kratko iznio aktivnosti Sekcije u borbi protiv nelegalnih oblika taksi prijevoza.

Sekcija autotaksista o nabavci aplikacije

21.02.2018. održan je sastanak Sekcije autotaksista radi utvrđivanja interesa i mogućnosti za zajedničku nabavu i korištenje aplikacije za pozivanje taksi vozila. Osnovne informacije o načinu rada i korištenja te mogućnosti konfiguriranja aplikacije dao je predsjednik Ceha prijevoznika Mario Crnković. Okupljeni taksisti imali su dosta pitanja i nedoumica u pogledu zakonskih uvjeta za taksi djelatnost koje će donijeti najavljeni novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, te o funkcioniranju i kontroli rada aplikacije i vozača taksi vozila. Zbog toga je dogovoreno da se pozove predstavnik tvrtke od koje se nabavlja aplikacija da prezentira rad i mogućnosti aplikacije. Taksisti su također pozvani da sudjeluju na Susretima prijevoznika HOK-a koji se održavaju 15. i 16. ožujka u Crikvenici, jer su na dnevnom redu i neke teme veoma važne za taksi djelatnost.

10. Susret prijevoznika HOK-a - poziv zainteresiranima

Ceh prijevoznika Hrvatske obrtničke komore i Hrvatska obrtnička komora i ove godine organiziraju, sada već 10. po redu, Susret prijevoznika. Ovogodišnji susret održat će se:

15. i 16. ožujka 2018. godine u Crikvenici, u hotelu Omorika.

U prilogu se nalazi radni program susreta sa temama o kojima će se raspravljati.

Kako Udruženje obrtnika Pula uobičajeno financira odlazak do 4 svoja predstavnika jednim autom na susrete, molimo sve zainteresirane za sudjelovanje na susretima, da se prijave u Udruženje na ovaj mail ili tel. 211-711, 098 311-021.

S obzirom na rokove prijave i rezervacije, molimo zainteresirane da se jave najkasnije do utorka, 27.02.2018.

Program 10. Susret prijevoznika

Sastanak taksista – 21.02.2018.

U srijedu, 21.02. u 12,00 sati u Udruženju obrtnika Pula održati će se sjednica Sekcije autotaksi prijevoznika, na kojoj će se razgovarati o ponudi mobilne aplikacije za taksiste. Pozivaju se zainteresirani obrtnici – taksisti da dođu, a mogu se pridružiti i vlasnici d.o.o.-a koji obavljaju taksi djelatnost.  

Ceh graditelja – inicijative HOK-u

Na sjednici Izvršnog odbora Ceha graditeljstva Udruženja obrtnika Pula, održanoj 6.02.2018. godine, članovi su raspravljali o problemu zabrane građevinskih radova u turističkoj sezoni. Udruženje obrtnika Pula već više godina provodi intenzivne napore da sa jedinicama lokalne samouprave i turističkim zajednicama na svom području pokuša uspostaviti pravednije odnose prema građevinskoj djelatnosti pri donošenju odluke o zabrani radova. Međutim, svi napori Udruženja i Ceha graditeljstva nisu urodili nikakvim kvalitetnim pomakom u smislu ublažavanja zabrana, nego se i nadalje propisuje maksimalna  moguća zabrana građevinskih radova a period zabrane se sve više produljuje. Zbog toga je pokrenuto nekoliko inicijativa za ocjenu zakonitosti općinskih odluka, temeljem kojih su sve odluke ili u cijelosti ili u nekom dijelu ukinute, ali ni ovi postupci nisu riješili problem graditelja, jer se novim odlukama ipak na neograničeno dugo vrijeme mogu zabraniti određeni građevinski radovi. Budući da su županijske obrtničke komore pokrenule inicijativu prema HOK-u da se sazove proširena tematska sjednica Ceha graditeljstva na ovu temu, zaključak je Izvršnog odbora da se OK Istarske županije i HOK-u pošalje inicijativa:

Putem Hrvatske obrtničke komore pokrenuti postupak ocjene ustavnosti članka 132. Zakona o gradnji (NN 153/13, 20/17), kojim je regulirana privremena zabrana obavljanja građevinskih radova. Budući da je Ustav propisao da se poduzetnička i tržišna sloboda i jednak pravni položaj poduzetnika na tržištu samo iznimno mogu ograničiti zakonom i to iz razloga zaštite interesa i sigurnosti Republike Hrvatske, prirode, ljudskog okoliša i zdravlja ljudi, smatramo da je čl. 132. Zakona o gradnji neustavan, jer se propisanim ograničenjem ne štiti ni jedna od navedenih kategorija.

Izvršni odbor je razgovarao i o propisu kojim se određuje izvođačima u građevinarstvu obveza zapošljavanja ovlaštenog voditelja građenja, odnosno ovlaštenog voditelja radova. Većina građevinara nije i ne može ispuniti tu obvezu, i ako ona ostane to će biti uzrok propadanja i zatvaranja velikog broja obrtnika u građevinarskoj djelatnosti. Uz to što je ova obveza neizdrživa financijska obveza većini malih poduzetnika, na tržištu rada niti ne postoji toliko ovlaštenih voditelja. Zbog toga je zaključeno da se HOK-u uputi i slijedeća inicijativa:

Inzistirati kod  nadležnog ministarstva ukidanje obveze zapošljavanja ovlaštenog voditelja građenja i/ili ovlaštenog voditelja radova. Kod registracije obrta za bilo koju građevinsku djelatnost traži se dokaz o ispunjavanju uvjeta stručnosti (majstorski ispit, završena škola, ispit o stručnoj osposobljenosti), te se onda ne može drugim zakonom utvrđivati kako to nije dovoljan uvjet stručnosti. Ako za trgovačka društva nije ništa propisano, onda neka se i za njih traži ispunjavanje uvjeta za obavljanje vezanih obrta. Dakle, traži se poštivanje prava koja proizlaze iz obrtnice i uvjeta za obavljanje vezanih obrta. 

Porezni propisi - traženje izmjena

Udruženje obrtnika uputilo je 31. siječnja 2018. inicijativu HOK-u za izmjenu slijedećih propisa:

-        Pravilnik o porezu na dohodak – čl. 28. st.6. – posljednjom izmjenom pravilnika izostavljan je rečenica da poslodavac kod prestanka radnog odnosa radnika može zadržati PK karticu do isplate posljednje plaće, nego je ostala samo odredba da vraća PK karticu pri raskidu radnog odnosa. Porezna uprava je na svojoj stranici objavila 26.01.2018. i tumačenje koje glasi: U slučaju odjave radnika s obveznog mirovinskog osiguranja temeljem radnog odnosa, poslodavac od toga trenutka više ne može koristiti osobni odbitak pri isplatama koje će slijediti nakon dana odjave (npr. u slučaju raskida radnog odnosa sa 31.12. pri isplati plaće za prosinac u siječnju poslodavac ne može koristiit osobni odbitak, već se radnik svoje pravo konzumirati kod drugog (sadašnjeg poslodavca) ili u posebnom postupku godišnjeg obračuna poreza na dohodak) – izvor: http://www.porezna-uprava.hr/Lists/Vijesti/Vijest.aspx?ID=2048&RootFolder=%2FLists%2FVijesti&Source=http%3A%2F%2Fwww%2Eporezna%2Duprava%2Ehr%2FStranice%2FVijesti%2Easpx . Pri tome se nisu uzele u obzir moguće okolnosti da ako je radnik radio kod prvog poslodavca cijeli mjesec, odbitak za taj mjesec mu može priznati samo prvi poslodavac, ili da će nakon prestanka radnog odnosa radnik biti nezaposlen, ili da se veći dio primanja isplaćuje kod jednog od poslodavca. Onda radnik mora čekati cijelu godinu da bi ostvario svoje pravo. Predlažemo izmjenu na način da radnik kojem prestaje radni odnos mora dati izjavu kod kojeg isplatitelja želi ostvariti pravo na osobni odbitak za taj mjesec. Izjavu mora napisati u onoliko primjeraka koliko ima potencijalnih isplatitelja primanja za taj mjesec i svima njima predati po jedan primjerak.

-        Pravilnik o porezu na dohodak – čl. 48. st. 5. – propisan je obavezan sadržaj računa obrtnika „dohodaša“:  podatke o izdavatelju (naziv radnje, podatke o vlasniku odnosno nositelju zajedničke djelatnosti, a osobito ime i prezime, osobni identifikacijski broj, adresu prebivališta ili uobičajenog boravišta), o poslovnoj jedinici ako je promet obavljen preko poslovne jedinice, zatim nadnevak izdavanja računa, broj računa, naziv robe ili usluge, jediničnu cijenu i ukupni iznos računa te ostale podatke prema propisima o fiskalizaciji. Svaki obrt ili druga samostalna djelatnost pri registraciji mora imati registriranu adresu sjedišta i eventualno sjedišta poslovne jedinice, bez obzira da li se radi o adresi poslovnog prostora ako se u njemu posluje ili je to adresa prebivališta fizičke osobe ako nije potreban poslovni prostor. Smatramo da je na računu dovoljno istaknuti adresu registriranog sjedišta i eventualno poslovne jedinice, a ne i adresu prebivališta/boravišta gdje se nalazi i obitelj obrtnika. Ukoliko je fizička osoba pristala da sjedište obrta (ili druge samostalne djelatnosti) bude njegova adresa prebivališta, onda pristaje i na isticanje na računima. Ali, ako se djelatnost obavlja u određenom prostoru (sjedišta i poslovnice) za račun bi trebao biti dovoljan podatak o toj adresi. Podatak o prebivalištu vlasnika imaju registarska tijela, tijela nadzora, MUP…. i oni koji trebaju imati taj podatak, i preko kojih se, po opravdanoj potrebi može doći do njega. Ovako obrtnici i njihove obitelji nemaju baš nikakve zaštite privatnosti i zaštite osobnih podataka.

Hrvatska obrtnička komora je navedene inicijative odmah uputila Ministarstvu financija.